marți, 24 martie 2009

Teatrul de Păpuşi - Baia Mare - Hansel si Gretel


Într-o cocioabă sărăcăcioasă locuieşte Peter şi soţia sa Gertrud, împreună cu cei doi copii ai lor, băieţelul Hänsel şi fetiţa Gretel. Ei îşi câştigă cu greu pâinea lucrând şi vânzând la târg mături, iar sărăcia şi foamea chinuie întreaga familie.



Părinţii sunt plecaţi la târg, iar copiii au rămas acasă să lucreze. Copiii încearcă în zadar să-şi amăgească foamea cu cântul şi jocul, dar până la urmă dau iama în ultima provizie a casei - oala cu smântână pe care o mănâncă pe toată, iar apoi ascund oala, de frica mamei.



Tocmai când joaca e în toi, se întoarce de la târg Gertrud care se înfurie că în loc să lucreze, copiii se joacă, şi aleargă după ei să-i tragă de urechi, dar din greşeală loveşte oala şi o sparge. Supărată îi trimite pe copii în pădure după fragi.



Se întoarce tata care reuşise să vândă măturile şi să cumpere tot felul de bunătăţi de mâncare. Când află că deşi s-a înoptat Hänsel şi Gretel sunt în pădure, îl cuprinde teama şi îi povesteşte mamei despre Baba Cloanţa care ademeneşte copiii rătăciţi, îi prăjeşte în cuptor şi-i transformă în turtă dulce.



Speriată, mama pleacă în căutarea copiilor, urmată de tată.



În pădure, în timp ce Hänsel culege şi mănâncă fragi, Gretel împleteşte o coroniţă de flori. S-a înoptat de-a binelea şi copiii au rătăcit drumul spre casă.



În jurul lor pădurea se transformă, prinde viaţă, piticul Murgilă îi cufundă într-un somn dulce, animalele din basme se învârt şi dansează în jurul lor, iar Zâna Pădurii îi duce în lumea basmelor. Gretel se minunează de tot ce a visat şi e uimită că şi Hänsel a avut acelaşi vis.



În faţă le apare o căsuţă de turtă dulce şi cei doi copii încep să rupă bucăţi din căsuţă şi să le mănânce cu poftă.



Deodată uşa se deschide şi în prag apare Baba Cloanţa care vrea să-i ademenească să intre în casă promiţându-le tot felul de bunătăţi.



Copiii nu se lasă amăgiţi şi vor să fugă, dar vrăjitoarea rosteşte formula magică "hocus-pocus" şi copiii rămân încremeniţi. Hänsel e vârât în cuşcă. Baba Cloanţa, deasupra pe măturoi, o pofteşte apoi pe Gretel (pe care vrea s-o mănânce prima) să se uite în cuptor, intenţionând s-o împingă înăuntru.



Dar isteaţa Gretel se preface neîndemânatecă şi o roagă pe Babă să-i arate cum să facă şi, profitând de neatenţia Babei, ajutată şi de Hänsel pe care-l eliberează din cuşcă, o împinge pe Babă în cuptor. Vrăjitoarea se prăjeşte şi se rumeneşte şi se transformă în turtă dulce.



Şi pentru că în basme totul se sfârşeşte cu bine, conduşi de animalele pădurii, vin şi părinţii care-şi regăsesc copiii şi toţi se îmbrăţişează fericiţi.



2 comentarii:

photorih43 spunea...

Mai ALEXANDRU ia scoate o carte pentru copii cu astfel de povesti ! vad ca are o forma anume .. cu scrisul e ok;)... felicitari !

K.Arthur spunea...

Domnule fotograf, cat a durat piesa?