miercuri, 3 iunie 2009

Muntii Gutai

Munţii Gutâi (numiti uneori si Munţii Gutin) din grupa nordica a Carpaţilor Orientali, sunt situati in nordul României, in mare parte in judetul Maramureş fiind parte a lanţului vulcanic Oaş-Gutâi-Ţibleş. Sunt alcatuiti preponderent din roci vulcanice precum andezitele si au inaltimea maxima de 1443 m in varful Gutâi. Alte varfuri importante in cadrul unitatii montane sunt Igniş (1307 m), Pleşca Mare (1291 m), Rotunzilor (1241 m), Ţigani (1224 m). Bogata in zacaminte de minerale neferoase si polimetalice, in prezent Munţii Gutâiului incep sa devina şi o destinaţie turistica importanta mai ales in sezonul de iarna datorita partiilor de schii existente in cadrul masivului (Mogoşa, Cavnic, Şuior).









Masivul Gutâi este acoperit cu păduri de foioase şi conifere, iar în partea superioară de păşuni. Masivul este traversat de catre drumul ce leaga Baia Mare de Sighetul Marmaţiei prin pasul Gutâi, un drum deosebit de pitoresc de pe care puteti admira peisaje splendide, inclusiv Creasta Cocoşului.





Creasta Cocoşului este o rezervaţie naturală care se află în Munţii Gutâi, la circa 30 km nord de oraşele Baia Mare şi Baia Sprie în judeţul Maramureş.
Această rezervaţie nu depăşeşte suprafaţa de 50 de ha, şi este situată la o altitudine medie de 1200 m. Punctul cel mai înalt al Crestei are 1450 m.
Este caracterizată printr-o grupare de stânci ascuţite cu o formă crenelată întinzându-se pe o lungime de 200 de m pe direcţia NV - SE. Denumirea este dată de localnici datorită aseamănării crestei privite dintr-un anumit unghi cu o creastă de cocoş.
La baza Crestei se află o zonă cu aspect de podiş, denumită Poiana Boului.
Coordonate geografice: 47°40′45″N 23°52′20″E





Un comentariu:

pitzigoi spunea...

hehe, si noi am fost recent http://iocreca.wordpress.com/2009/09/25/rezervatia-creasta-cocosului-been-there-done-that/